povratak na naslovnicu

english version

 

Ortodoncija


STOMATOLOŠKA
POLIKLINIKA
ZAGREB

Perkovčeva 3
10000 Zagreb
Tel: 01 4803 200
Fax:01 4828 484
Email: kontakt@spz.hr

 

intranet login

username

password

 

 

Ortodoncija | Pat. & Paro. | Kirurgija | Protetika | Zub. Lab. | RTG
Odjel ortodoncije


U sedam suvremeno opremljenih ambulanti, s posebnim prostorom moderne modeloteke, u dvije smjene radi 11 specijalističkih timova, koristeći usluge 20 zubnih tehničara.
Na Odjelu ortodoncije zbrinjavaju se raznolike i raznorodne nepravilnosti orofacijalnog sustava. Specijalist ortodont na temelju opsežne anamneze i kliničkog pregleda, te analize studijskih modela, mjerenja i evaluacije različitih zadanih parametara, rentgen dijagnostike, fotografija en face i en profile donosi dijagnozu i plan terapije, te određuje njezin početak. Nakon svih tih predradnji ortodont određuje i način terapije. Ovisno o vrsti nepravilnosti, statusu zuba, higijenskim navikama pacijenta i njegovoj motivaciji koristi se mobilni ili fiksni aparat.
Ortodontske usluge pružaju se pacijentima svih dobnih skupina. Većinu naših pacijenata ipak čini populacija predškolske i školske djece do osamnaeste godine života.
Ortodontske nepravilnosti, kao anomalije orofacijalnog sustava u većem su dijelu multikauzalne provenijencije. Stoga je neophodno da specijalist ortodont, želeći uspješno postaviti dijagnozu, odrediti tijek liječenja, odlučiti o vrsti terapije i procijeniti uspješan završetak ortodontskog tretmana, usko surađuje s ostalim specijalistima unutar Stomatološke poliklinike, Stomatološkog fakulteta, Kliničke bolnice Dubrava ili Kliničke bolnice Šalata. Specijalisti s kojima se najčešće surađuje su oralni ili maksilofacijalni kirurzi, parodontolozi, oralni patolozi, dentalni patolozi, protetičari i pedodonti.
Izvan stomatološke djelatnosti često se surađuje s otorinolaringolozima, logopedima, a odnedavno i s liječnicima koji se bave miofunkcionalnim poremećajima.
Osobe s poteškoćama u razvoju čine posebnu skupinu pacijenata na Odjelu ortodoncije. One osobe koji su u mogućnosti ostvariti kontakt sa ortodontom uz zalaganje roditelja ili samostalno, mogu ući u program ortodontskog tretmana. U tu skupinu spadaju npr. osobe sa orofacijalnim rascjepima, slijepe osobe, gluhonijeme osobe, paraplegičari i tetraplegičari, osobe s manje izraženom mentalnom retardacijom, itd.
Specijalist ortodont u razgovoru s potencijalnim pacijentom i njegovim roditeljima (skrbnicima) donosi odluku o mogućnosti provedbe ortodontske terapije i o vrsti ortodontskog aparata. Ukoliko postoji potreba za terapijom, a uz dodatne napore je provediva, pacijent bude uvršten u ortodontski tretman.
Specijalisti ortodonti sudjeluju na tečajevima stručnog usavršavanja u zemlji i inozemstvu, upoznajući se sa suvremenim tehnikama i metodama koje tek prodiru u zemlje u tranziciji (npr. self-ligation system, implantati kao sidrište u ortodonciji). Tako usvajaju znanja koja ih čine kompatibilnim s europskim, američkim, naposljetku i svjetskim stručnim dosezima.
Od 31. svibnja 2008. godine u Stomatološkoj poliklinici Zagreb dva puta godišnje održavaju se jednodnevni seminari Damon sistema. Seminari se održavaju u suradnji s tvrtkom Alpex d.o.o., a pod vodstvom dr. Mirne Herzer Klemenčić,koja je certificirani predavač Damon systema.

U Poliklinici već više od10 godina djeluje Alexander klub koji promiče primjenu Alexander tehnike u fiksnim ortodontskim napravama. U svibnju 2011. godine, gost predavač Alexander kluba i Stomatološke poliklinike bila je prof. dr. Yasuko Kuroda iz Japana.

Voditelj odjela:

Mirna Herzer-Klemenčić, dr.stom.spec.ortodont

Odjelna sestra:

Marija Mandekić, medicinska sestra

Specijalisti:

Dr. sc. Biserka Bujanović, dr. med. dent., spec. ortodont
Mr. sc. Mirna Jerolimov, dr. med. dent., spec. ortodont
Mr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr. med. dent., spec. ortodont
Brigita Korkut-Budrovčan, dr. med. dent., spec. ortodont
Leila Latić Hodžić, dr. med. dent., spec. ortodont
Dr. sc. Marija Magdalenić-Meštrović, dr. med. dent., spec. ortodont
Margareta Perinić, dr. med. dent., spec.ortodont
Romana Ružman Knežević, dr. med. dent., spec. ortodont
Ana Škrinjarić, dr. med. dent., spec. ortodont
Mr. sc. Andreja Vušić, dr. med. dent., spec. ortodont
Jasna Žegura, dr. med. dent., spec. ortodont

Medicinske sestre:

Vesna Andrić
Majda Bjedov
Ivana Brezovečki
Ibrulj Hatidža
Ruža Mlinarić
Dragica Obrovac
Anita Stunković
Dušanka Svitić
Snježana Svoboda
Romana Šokac
Kata Šupraha
Irena Vuković
Sandra Zrinšćak

 

 

  Naslovnica | O nama | Ortodoncija | Protetika | Kirurgija | Pat.& Paro. | Zub. Lab. | RTG | Kontakt | webmaster
Copyright © SPZ